Till vardags är det inte många som lägger speciellt stor fokus på dukningen. Man ställer fram en tallrik var till alla middagsgäster, bestick som behövs och ett glas som kan fyllas med dryck. När man däremot ska ha gäster eller finbesök anstränger man sig oftast lite extra och om man inte är en van ”dukare” så kan det vara svårt att veta hur man ska få till den där snygga dukningen som bara syns i inredningsmagasin eller mattidningar.
Duka snyggt med glas
Här nedan kommer du att hitta tips på hur du dukar med glas och samtidigt håller vett och etikett!
- Glas ska alltid placeras från höger till vänster i ordningen som de kommer att användas
- Ska rödvin serveras så ska glaset för rödvin placeras precis ovanför tallriken i mitten
- Efter rödvinsglaset placeras glaset för vitt vin, också detta från höger till vänster
- Tänk som så att vattenglaset ska hamna i samma nivå som kniven är placerad. Vattenglaset ska dessutom alltid placeras längst ut (höger).
- Öl och snapsglas? Inga problem! Kom ihåg att ställa snapsglaset till höger om ölglaset
En middag eller finbjudning behöver naturligtvis inte innehålla alla dess glas, men det kan fortfarande vara bra att veta hur man ska gå tillväga om gästerna har flera valmöjligheter till dryck under middagen. Vissa väljer att plocka bort glas beroende på vad gästerna önskar serverat. Detta är något som är mycket vanligt på restauranger och detta för att förhindra att gästen får alldeles för mycket saker framför sig på bordet. Om du ska duka med glas hemma behöver du inte använda alla alternativ om du inte ska bjuda på alla olika typer av drycker. Välj de glas som passar bäst in med den maträtt som du ska servera och den dryck som kommer att ställas fram.